Liiveri

Seinäjoki Ilmajoki Jalasjärvi

Luopajärvi

Etusivu / Kylät / Kyläesittelyt / Luopajärvi

Luopajärvi

Luopajärvi on Jalasjärven pohjoisosassa sijaitseva kylä, jonka viljelylakeutta halkoo pohjoiseen johtava vilkasliikenteinen Valtatie 19. Vuosisadan alkupuolella kuivatettua Luopajärveä reunustavat kumpareille rakennetut talorykelmät hyvin hoidettuine ympäristöineen, joten ohikulkijan silmä voi levätä erittäin kauniissa kulttuurimaisemassa. Luopajärveltä on hyvät tieyhteydet. Jalasjärven keskustaan matkaa on noin 12 kilometriä, Seinäjoelle ajaa alle puolessa tunnissa ja rautatieasema on vain 26 kilometrin päässä. Etäisyydet Kurikkaan ja Ilmajoelle ovat noin 25 kilometriä.

Palvelut

Kylän keskellä on hyvin varustettu elintarvike-, maatalous- ja rakennustarvikekauppa, jonka yhteydessä toimii asiamiesposti. Luopajärvellä on oma esi- ja alakoulu. Samassa pihapiirissä sijaitsee vuonna 2014 valmistunut päiväkoti. Kirjastoauto käy Luopajärvellä kerran viikossa, kunnallista kodinhoito- ja kotisairaanhoitopalvelua saa tarvittaessa kaupungilta.

Kylä on tunnettu vahvasta maatalousyrittäjyydestään. Luopajärveltä löytyy myös paljon muita yrityksiä: mm. saha, taksipalvelut, jauhemaalaamo, erityisryhmien palvelukoti, kauneushoitola ja autokorjaamot. 

Yhteisessä käytössä olevat tilat ja harrastusmahdollisuudet

Kylän keskellä sijaitseva nuorisoseurantalo Pohjola tarjoaa viihtyisät tilat harrastustoimintaan, juhliin ja erilaisiin tapahtumiin. Kylän keskustassa kiertävä valaistu pururata toimii talvisin suosittuna hiihtolatuna, jossa on mahdollisuudet perinteiseen ja luisteluhiihtoon eri pituisilla reiteillä. Koulun pihasta löytyvät leikkikentät, jalkapallokenttä, luistelukaukalo sekä mahdollisuudet frisbeegolfin pelaamiseen. Toinen leikkikenttä sijaitsee Perkiöntien asuntoalueella. Harrastustoiminta vaihtelee vuosittain. Koululla järjestetään 4H-kerhoa sekä erilaisia jumppia.

Kylän tapahtumia

Nuorisoseuran toiminta on uudelleen aktivoitu kesällä 2023. Yhdistys järjestää mm. päivällisiä ja erilaisia tapahtumia ympäri vuoden kaiken ikäisille kyläläisille sekä vuokraa juhlakalustoa. Kylän lehti ”Aviisi – Näin meidän kesken” jaetaan kahdesti vuodessa.

Rakennuspaikkoja

Tonttitarjontaa voi tiedustella Kurikan kaupungilta sekä yksityisiltä maanomistajilta.

Vahvuudet

Kylän vahvuuksia ovat toimivat palvelut kuten kauppa, kyläkoulu ja päiväkoti sekä hyvä maantieteellinen sijainti lähellä Kurikan kaupungin palveluja Jalasjärvellä ja Kurikassa. Kylästä on hyvät kulkuyhteydet Seinäjoelle, mikä laajentaa palvelujen saantia, mutta myös mahdollistaa muualla työskentelevien lapsiperheiden asumisen Luopajärvellä. Yhteistyökykyinen, vireä kyläyhteisö ja kaunis kulttuurimaisema antavat hyvät puitteet viihtyisään asumiseen.

Erityispiirteet

Kylän maamerkkejä ovat keskustan kupeessa sijaitseva vuonna 1916 perustettu Luopajärven saha ja samalla kohdalla valtatien toisella puolella näkyvä tuulimylly sekä suuri peltolakeus, joka on osa Luopajärven kulttuurimaisemaa. Luopajärvi on suosittu asuinalue lapsiperheille päiväkodin ja koulun ansiosta.

Hyvät puolet yritystoiminnan kannalta

Hyvät tieyhteydet pohjoiseen ja etelään sekä lyhyt matka Seinäjoelle.

Kehittämiskohteet

Luopajärven kylätoimintaa, brändiä sekä kyläläisten yhteisöllisyyttä kehitetään aktiivisesti Luopajärven nuorisoseura ry:n avulla. Uusia ideoita otetaan vastaan! Luopajärvi löytyy Facebookista sekä Instagramista. Lisätietoja nuorisoseuran toiminnasta löytyy verkkosivuilta www.luopajarvi.epk.fi/

Päivitetty 11.8.23

Luopajärven Nuorisoseura ry

pj. Salla Kurikka, puh. 040 016 3523
salla.kurikka@outlook.com

Kylältä löytyy myös juhlatalo

Suunnitteletko juhlien tai tilaisuuden järjestämistä kylällä? Tutustu vuokrattavissa olevaan kylän juhlataloon.