Äkkiseltään voisi ajatella, ettei musiikkialaa ja hankemaailmaa yhdistä mikään. Vaikka säännöistä ei projektien kohdalla päästä eroon, ovat menestyksen avaimet muuten samat. Kolme vuosikymmentä musiikin parissa ovat opettaneet Juha Koivistolle paljon. Nyt kun takana on kaksi vuotta Liiverin hallituksessa, on aika kysyä mitä hankkeet voisivat oppia rock ’n’ rollista?
Musiikkialalla pitkään mukana olleena on mielenkiintoista pohtia, mitä lainalaisuuksia ja oppeja vuosien virralla on tullut vastaan. Musiikkiala on mielenkiintoinen ympäristö, kun menestymisen edellytykset eivät tule pitkästä koulutuksesta tai lompakon paksuudesta. Alalle tulemisen kynnys on matala ja ainoa sääntö on se, ettei ole mitään sääntöjä. On kuitenkin muutamia asioita, jotka ainakin auttavat onnistumisessa.
1. Kontaktit ja suhteet ovat avain menestykseen
Aikoinaan olin kansainvälisessä managerikoulutuksessa, jonka yhteydessä oli mahdollista saada opastusta musiikkialan huipulla työskenteleviltä ammattilaisilta. Pitkistä päivistä jäi mieleen useamman henkilön suusta tullut toteamus: ”it’s all about connections”. Suhteet ja kontaktit ovat tärkein asia, mitä työssä menestymiseen tarvitaan. Selvää on, ettei kukaan kotisohvalla istuen kontakteja löydä. Pitää lähteä sinne missä mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ihmisiä on mahdollista tavata. Joku tuntee jonkun, joka taas tuntee jonkun toisen.
2. Markkinointi on kaiken A ja O
Suuri murros kohtasi levyteollisuutta fyysisten tuotteiden kadottua ja digitaalisten tuotteiden vallattua markkinat. Mahtavaa, julistivat monet asiantuntijat ja bloggarit. Nyt kaikilla on mahdollisuus menestyä ja levy-yhtiöiden valta vähenee. Kuinka kävi? Suoratoistopalveluissa on kymmeniä miljoonia kappaleita tarjolla. Asiakkaiden valta ja valinnanvara on kasvanut. Tuoreen selvityksen mukaan kolmella Suomessa vaikuttavalla monikansallisella levy-yhtiöllä on hallussaan 90 % markkinoista. Musiikkialalla ei voi menestyä ellei markkinointi ole kunnossa. Ja kenellä on Suomessa paras markkinointiosaaminen? Suurilla monikansallisilla levy-yhtiöillä.
3. Suosittelumarkkinointi on tehokasta ja halpaa
Yhtyettä, kappaletta tai tuotetta markkinoitaessa tarvitaan hyvä myyntipuhe. Mikäli on suosittu omassa maassaan tai kotikaupungissaan voi kertoa menestysreseptin olevan hallussa. Tämä vain pitää toistaa uusilla markkina-alueilla. Aluksi kannattaa satsata panokset yhteen markkina-alueeseen ja menestyksen siivittämänä siirtyä seuraaviin. Toisaalta musiikkialalla yhtyeen parhaita markkinoijia ovat yhtyeen omat fanit. Olemalla yhteydessä fanien (fani = asiakas) kanssa pystyy ylläpitämään todella tehokasta ”laita sana kiertämään” eli word of mouth markkinointia. Erilaisten tuotteiden kohdalla voi puhua suosittelumarkkinoinnista, mutta lähtökohta on sama. Tyytyväinen käyttäjä on paras markkinointityökalu.
4. Yhteiskehittäminen
Kukaan ei ole kaikkien alojen asiantuntija. Hyvien yhteistyötahojen löytäminen voi olla menestymisen edellytys. Musiikissa kaiken toiminnan kulmakivi on hyvä biisi. Menestyvien kappaleiden tekeminen on nykyään hyvin systemaattista toimintaa. Eri osa-alueiden osaajat kerätään yhteen ja jokaisen parasta osaamista hyödynnetään. Yksi säveltää kertosäettä, toinen tekee lyriikat, kolmas tekee kappaleen rytmiset pohjat, joku keskittyy kappaleen alkuun. Tuottaja omaa kokonaisnäkemyksen ja kokoaa parhaat palat yhteen. Yhdessä tehden menestymisen mahdollisuudet ovat paremmat kuin yksin puurtaen.
Verkostojen hyödyntäminen, yhteistyön tekeminen, tehokas viestintä ja sen pitäminen kirkkaana, kenelle hanketta tehdään, ovat eväitä, joilla myös kehittämistyössä päästään parempiin tuloksiin.