Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarinen arvioi tulevaa rahoituskautta eteläpohjalaisten Leader-ryhmien tapaamisessa Ilmajoella: Edessä on leikkauksia, satsauksia ilmastotekoihin sekä vähemmän byrokratiaa.
Vuodesta 2021 eteenpäin Leader-rahoitustakin säätelevää kautta valmistellaan parhaillaan. Ruokaviraston pääjohtaja vieraili Ilmajoella Leader-ryhmien tapaamisessa. Mukanaan hänellä oli sekä hyviä että huonoja uutisia:
– Brexitin myötä tulossa on 15 prosentin leikkaus rahoitukseen. Tilanne on huolestuttava maaseudun kehittämisen kannalta erityisesti Suomessa, jossa ohjelma on toiminut hyvin, Oikarinen harmittelee.
Kentällä tämä näkyy mahdollisesti siten, että Leader-ryhmillä on jatkossa jaettavana pienempi potti paikallisten ihmisten ja yrittäjien hankkeisiin.
Liki puolet rahoituksesta ilmastotekoihin
Huomattava muutos on tulossa myös siihen, mihin rahoitusta suunnataan. Jatkossa jopa 40 prosenttia koko maatalouspolitiikan kokonaisuudesta pitää olla ilmastosidonnaista.
– Ympäristö nousee EU:n linjauksessa voimakkaana. Jollain tavalla tähän pitää vastaus löytää, Oikarinen painottaa.
Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten ilmastokysymys tulee näkymään ruohonjuuritasolla. Kansallinen vääntö aiheesta on vasta edessä.
”Tulos tai ulos”
Hankebyrokratian vähentämisestä on puhuttu pitkään. Oikarinen lupaa, että uudella rahoituskaudella siinä voidaan myös onnistua.
– Jatkossa EU ei puutu enää pikkutarkasti kaikkiin asioihin, jolloin jäsenmaille jää enemmän valtaa. Mikäli tästä huolimatta emme pysty Suomessa edistämään vaatimusta hallinnon yksinkertaistamisesta, olen epäonnistunut johtajana. Se on tulos tai ulos, Oikarinen tykittää.
Leader-toiminnan status on hyvä
Leikkauksista huolimatta Oikarisen viesti Leader-ryhmille oli kannustava.
– Nyt kun olen kulkenut eurokentillä entistä enemmän, olen pannut merkille, miten kova status Leader-toiminnalla on. Jäsenmaasta riippumatta imago on todella hyvä.
Leader-toiminnan tulevaisuus on siis taattu. Nähtäväksi kuitenkin jää katetaanko koko Suomi Leader-ryhmillä ja mikä niiden määrä tulee olemaan, nyt kun rahaa on käytössä vähemmän.